Matchos istorija - iš kur atsirado ši ypatinga arbata?

Matchos istorija - iš kur atsirado ši ypatinga arbata?

Kai išgirsti klausimą, iš kur atsirado matcha, iš pradžių jis nuskamba labai banaliai. Vis dėlto šio arbatos gėrimo istorija yra gili, tad verta apie jį sužinoti daugiau.

Kai kalbame apie matchą, pirmasis dalykas, kuris šauna į galvą, yra Japonija. Matcha pupuliarumui didelę svarbą turėjo tradicinės arbatos gėrimo ceremonijos, kurios taip pat padėjo sukurti ir šiuolaikinį matcha gamybos metodą. 

Vis dėlto dažnai žmonės nustemba, sužinoję, kad matcha istorija yra kur kas senesnė ir kad jos pradžia ne Japonijoje, o Kinijoje. Kinai pirmieji pradėjo malti žaliąją arbatą ir pats žodis „matcha“ yra kilęs iš kinų kalbos, jis reiškia „miltelių arbata“. 

Paslaptinga žaliosios arbatos istorija mena dar 8-tą amžių, o 12-tame amžiuje išpopuliarėjo gaminimo būdas, kai iš garais apdorotų džiovintų lapelių gaminama miltelių pavidalo arbata. Būtent šis arbatos ruošimo metodas ir patraukė vieno japonų budistų vienuolio Mjoano Eisai akį.

Mjoanas Eisai pastebėjo, kad geriant matchą pagerėjo jo ZEN meditacijos seansai, nes atsirado ramaus budrumo būsena. Šiandien žinome, kad taip yra dėl matcha sudėtyje esančio kofeino ir L-teanino tarpusavio sąveikos.  

Galiausiai šį naują atradimą vienuolis su savimi parsivežė į Japoniją. Būtent Japonijoje ir įvyko svarbus lūžis, kuris iki šių dienų išlieka reikšmingas gaminant matcha arbatą: tai yra arbatos auginimas šešėlyje, likus 2–4 savaitėms iki derliaus nuėmimo. 

Šis procesas padeda išsaugoti kur kas daugiau naudingųjų medžiagų, suteikia matcha gėrimui daugiau Umami skonio ir sumažina standartinį žaliosios arbatos kartumą. 

Manoma, kad auginimas šešėlyje buvo atrastas atsitiktinai, kai japonų arbatos augintojai bandė apsaugoti savo arbatos derlių nuo užšalimo uždengdami arbatos lapus. Na, o viskas, kas sekė paskui, yra matcha istorija – ilgainiui ši arbata pradėjo užkariauti ne tik rytiečių, bet ir visų vakariečių širdis. 
Taigi, atsakymas į klausimą, iš kur atsirado matcha arbata, negali būti tik Japonija ar Kinija. Tai greičiau virtinė laimingų atsitiktinumų, prie kurių prisidėjo abi tautos.

Pradėkite savo Matcha kelionę jau šiandien!

Grįžti į tinklaraštį