Kas yra matcha arbata? Viskas ką reikia žinoti

Kas yra matcha arbata? Viskas ką reikia žinoti

Visi žinome, kas yra žalioji arbata. Dauguma taip pat žinome, kad matcha (liet. mačia) irgi yra žalioji arbata. Bet tikrai ne kiekvienas pasakys, kokia tiksliai yra matcha arbata ir kuo ji skiriasi nuo įprastos žaliosios arbatos, kuri dažniausiai yra gerokai pigesnė.

Kas yra matcha arbata?

Trumpai pasakius, matcha arbata yra specialiai užaugintų jaunų žaliosios arbatos lapelių milteliai. Nors atrodo, jog daugumos žmonių gyvenime matcha atsirado gana neseniai, neapsigaukite - tai yra labai senas gėrimas, apipintas gilių tradicijų ir turintis įspūdingą poveikį sveikatai. Matcha arbata senovės kinai mėgavosi jau nuo 8-to amžiaus, o nuo 12-to amžiaus ji ėmė populiarėti ir Japonijoje, kurioje tapo svarbia kultūros dalimi. Daugiau apie matcha istoriją sužinokite čia.

Kuo ji skiriasi nuo paprastos žaliosios arbatos?

Vienintelis tikras matcha ir žaliosios arbatos panašumas yra tas, kad jos abi gaunamos iš to paties augalo. Daugiau apie tai, kuo matcha skiriasi nuo žaliosios arbatos, galite paskaityti čia. Galima sakyti, kad matcha auginimo ir apdorojimo procesas skiriasi nuo standartinės žaliosios arbatos. Dėl šio skirtumo matcha įgauna unikalaus skonio, papildomos maistinės vertės, na ir kainuoja brangiau. Be to, gerdami matchą nuryjate visą arbatos lapelį, todėl gaunate visą žaliosios arbatos augalo maistinę vertę.

Koks jos skonis?

Nors gaminama iš žaliosios arbatos lapų, matcha yra saldesnė ir švelnesnė nei įprasta žalioji arbata. Svarbus matcha skonio elementas yra tas, kad ji turi kur kas įdomesnį ir stipresnį Umami skonį nei įprasta žalioji arbata. Žmonės taip pat dažnai apibūdina matcha kaip turinčią „žolės“ kvapą ir skonį. Mūsų matcha arbata yra švelnaus skonio, todėl tinka pradedantiesiems. Vis dėlto jos skonis gali patikti ne visiems, todėl rekomenduojame paskanauti įvairių skonių mūsų matcha arbatos.

Kofeino kiekis

Matcha arbatoje kur kas daugiau kofeino (apie 35-70mg) nei įprastoje žaliojoje arbatoje (apie 28 mg), tad macha gali būti puiki alternatyva kasdieniam kavos puodeliui, kuriame vidutiniškai apie 100 mg kofeino.

Matcha suteikia energijos, bet nesukelia nerimo

Pagal kofeino kiekį matcha arbata yra tarp žaliosios arbatos ir kavos. Nors kofeino matcha arbatoje yra šiek tiek mažiau, tačiau joje esantis L-teaninas koreguoja kofeino poveikį ir tolygiau paskirsto jo pasisavinimą. Tai reiškia, jog matcha kofeino poveikis veikia skirtingai nei kavos – energija užplūsta palengva, ji ilgiau stimuliuoja kūną, tačiau nesukelia jokių nepageidaujamų reiškinių, tokių kaip drebančios rankos ar nerimas. Apie kofeiną, esantį matcha arbatoje, sužinokite daugiau.

Matcha nauda sveikatai

Dėl išskirtinio ir unikalaus auginimo ir gamybos proceso matcha arbatos maistinė vertė gerokai didesnė nei paprastos žaliosios arbatos. Joje gausu antioksidantų, vitaminų ir mineralų, o kasdieną vartojama matcha arbata turi neįtikėtino poveikio:

  • optimizuoja smegenų veiklą;
  • gerina širdies darbą;
  • reguliuoja svorį;
  • pakelia nuotaiką;
  • valo kepenis.

Apie matcha arbatos naudą sveikatai sužinokite daugiau.

Įvairūs būdai mėgautis matcha arbata

Matcha arbatą galima gerti su vandeniu, kaip ir paprastą arbatą, bet, šiam gėrimui išpopuliarėjus, atsirado daugybė skirtingų būdų, kaip jį paruošti. Naudojant skirtingus augalinio pieno variantus arba įprastą pieną, tai gali būti šiltas kreminis gėrimas arba šaltas gaivinantis kokteilis. Macha gali būti naudojama verdant rytines košes, gaminant įvairius kepinius bei saldžius patiekalus. 

Matcha arbata galima mėgautis dėl skonio arba dėl poveikio, todėl ją nesunku įtraukti į savo kasdienybę.

Atraskite receptų ir būdų, kaip mėgautis matcha arbata, čia.

Grįžti į tinklaraštį