Kuo Matcha skiriasi nuo žaliosios arbatos?

Kuo Matcha skiriasi nuo žaliosios arbatos?

Jau nuo senų senovės yra žinoma žaliosios arbatos nauda sveikatai. Ji vertinama visuose žemynuose, tačiau yra dar viena šios arbatos rūšis pavadinimu macha, kuri savo naudingomis savybėmis susilaukia dar daugiau dėmesio. Jei jums įdomu, kuo ji yra ypatinga ir kaip skiriasi nuo tradicinės žaliosios arbatos, visus atsakymus surasite toliau.

Tas pats augalas – skirtingas gamybos procesas

Tiek matcha, tiek žalioji arbata gaunamos iš Camellia Sinensis augalo lapų, tačiau šios arbatos skiriasi dėl specialaus auginimo bei gamybos būdo. 

Įprasta žalioji arbata yra gaminama iš visų užaugintų arbatos lapelių, neatsižvelgiant į jų amžių ar auginimo specifiką. Gamybos procesui yra naudojamas karštis, o vėliau lapeliai yra susmulkinami.

Matcha gamybos metodas daug rafinuotesnis, jai naudojami tik jauni žaliosios arbatos lapeliai, kurie apdorojami garais ir sumalami į miltelius.

Gerdami įprastą žalią arbatą, ragaujame visą užaugintą derlių, o matcha puodelyje būna tik pirmojo derliaus lapelių. Pirmasis derlius visada vertinamas kaip geriausias ir kokybiškiausias derlius. 

Negana to, matcha arbatai skirti lapeliai dvi–keturias savaites iki derliaus nuėmimo auginami uždengti, kad išvengtų tiesioginių saulės spindulių. Apie tokią apsaugą nuo karštos saulės įprasta žalioji arbata gali tik pasvajoti. 

Taigi, matcha gamybos procesas yra kur kas sudėtingesnis ir brangesnis nei žaliosios arbatos. Kyla klausimas, ar šio proceso kaina reiškia, kad ir pats produktas yra geresnis? Šiuo atveju – tikrai taip!

Švelnesnis skonis

Kadangi auginant matcha arbatą lapeliai paskutines dvi–keturias savaites yra saugomi nuo saulės, tai sumažina kartumą sukeliančio katechino gamybą. Dėl šios priežasties matcha skonis yra švelnus, lengvai salstelėjęs ir palieka sodresnį žaliosios arbatos poskonį. Šie niuansai yra vertinami tradicinėse arbatos ceremonijose.

Išlaikoma didesnė maistinė vertė

Dėl unikalaus auginimo ir gamybos proceso matcha arbatos maistinė vertė yra kur kas didesnė nei įprastos žaliosios arbatos, o tai reiškia, kad jos nauda sveikatai taip pat yra kur kas didesnė.

Paslaptis yra ta, kad matcha milteliams naudojamuose jaunuose lapeliuose išsaugomas didesnis vitaminų ir antioksidantų kiekis. Jų unikalus auginimo procesas taip pat padidina chlorofilo bei amino rūgščių kiekį ir sukuria tamsesnę žalią spalvą. 

Negana to, gerdami matcha, jūs nuryjate visą arbatos lapelį, todėl gaunate visą žaliosios arbatos augalo maistinę vertę. Tyrimai rodo, kad matcha arbatoje yra bent 3 kartus daugiau EGCG nei populiarių rūšių žaliojoje arbatoje (ir iki 137 kartų daugiau EGCG nei tam tikrų prekių ženklų žaliojoje arbatoje). 

Dėl savo didelės maistinės vertės matcha yra vertinama kaip supermaistas, kuris gali:

  • pagerinti protinę veiklą;
  • suteikti priešvėžinį efektą;
  • padėti apsaugoti širdies veiklą;
  • padėti apsaugoti kepenis;
  • padėti numesti svorio.

Pradėkite savo matcha kelionę jau šiandien!

Grįžti į tinklaraštį